Meditáció

A meditáció

A meditáció egész önvalónkra, elménkre, testünkre, érzelmi világunkra ható kézzelfogható, tudatos irányítás. Az Önmagunkban való elmerülés, lebegés, a tudatalattiban - addig elrejtett jelenlévő gondolatok előhívása, elengedése. Stresszoldó, pihentető hatása nagymértékben felerősíti testünk öngyógyító képességét.
A meditáció rendszerint olyan lelkiállapotra utal, amikor a testet tudatosan ellazítjuk, és szellemünket átengedjük a nyugalomnak és a belsőnkre való koncentrálásnak. A cél a lelki béke, megnyugvás keresése. Ilyenkor sikerül a környezetből kikapcsolódni, megszűnik minden, az Itt és Most van, és egy általunk kiválasztott dologra (légzés, tárgy, hang, zene, képzelet) kell a teljes figyelmünket összpontosítani.
A meditáció elvárás mentesség, ezért a meditáció bizonyos fokig az elfogadás gyakorlása és az elfogadás átélése. Minden a maga idejében jön meg és ezért tökéletesen helyére találnak a dolgok.
A meditációt évezredek óta, több kultúrában alkalmazzák, mivel számtalan előnye van: mind a testünkre, mind az elménkre, mind az érzelmeinkre hatást gyakorol. A rendszeres meditáció eredményeképpen:

kialakul egy ellazult, nyugodt állapot. Aminek következtében nem érezzük magunkat annyira zaklatottnak, stresszesnek. A külső hatások nehezebben zökkentenek ki a belső egyensúlyunkból, ezáltal növekszik koncentrációs képességünk; Kevésbé érezzük magunkat leterheltnek.

élesedik az elménk, amely hatékonyabbá teszi a kommunikációnkat mind a munkahelyünkön, mind a társunk, a barátaink, a családunk körében;

tudatosítjuk az érzelmeinket, ezért ritkábban fordul elő, hogy túlreagáljuk a dolgokat;

hamarabb megtaláljuk a megoldást életünk azon területein, ahol úgy érezzük, elakadtunk, kreatívabbak leszünk;

közelebb kerülünk önmagunkhoz, a körülöttünk lévő emberekhez, az életfeladatunk megértéséhez. Kiegyensúlyozottak leszünk, elégedettség érzése jár át bennünket és érzékelésünk finomodik.

Amíg folyamatosan harcolunk azokért a dolgokért, amelyeket meg akarunk szerezni, legyen az egy jó munka, pénz, boldog párkapcsolat vagy bármi más, addig elménket a tudatosság alacsonyabb szintjén működtetjük, ezért így gyakran előfordul, hogy nem érjük el a céljainkat. Amikor a meditáció során visszaszorul a racionális, aktív gondolkodás, akkor kap esélyt a felsőbb tudatosság arra, hogy hatással legyen az elménkre, így vágyaink megvalósulása szabad utat kap.